Юрист on-line | JusGO.com.ua

Документи та порядок отримання дозволу на імміграцію в Україні.

Необхідний перелік документів
  • Заява про надання дозволу на імміграцію (бланк заяви надається в ДМС);
  • Три фотокартки;
  • Копія документа що посвідчує особу;
  • Документ про місце проживання особи;
  • Відомості про склад сім’ї, копія свідоцтва про шлюб (якщо особа, яка подає заяву, перебуває у шлюбі);
  • Документ про те, що особа не є хворою на хронічний алкоголізм, токсикоманію, наркоманією або інфекційні захворювання, перелік яких визначено центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я;
  • Довідка, видана компетентним органом держави попереднього проживання або її дипломатичною установою в Україні про відсутність судимості;
  • Документи, визначені Законом України "Про імміграцію"(стаття 9) відповідно до категорії іммігрантів.
Дозвіл на імміграцію надається в межах квоти імміграції, визначеної законодавством.
Квота імміграції встановлюється Кабінетом Міністрів України у визначеному ним порядку по категоріях іммігрантів:
  • діячі науки та культури, імміграція яких відповідає інтересам України;
  • висококваліфіковані спеціалісти і робітники, гостра потреба в яких є відчутною для економіки України;
  • особи, які здійснили іноземну інвестицію в економіку України іноземною валютою на суму не менше 100 (ста) тисяч доларів США, зареєстровану у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;
  • особи, які є повнорідними братом чи сестрою, дідом чи бабою, онуком чи онукою громадян України;
  • особи, які раніше перебували в громадянстві України;
  • батьки, чоловік (дружина) іммігранта та його неповнолітні діти;
  • особи, які безперервно прожили на території України протягом трьох років з дня надання їм статусу біженців в Україні чи притулку в Україні, а також їхні батьки, чоловіки (дружини) та неповнолітні діти, які проживають разом з ними;
  • особи, які безперервно проживали на території України протягом трьох років з дня встановлення їм статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.
  • особи, які прослужили у Збройних Силах України три і більше років.

Дозвіл на імміграцію поза квотою імміграції надається:
  • одному з подружжя, якщо другий з подружжя, з яким він перебуває у шлюбі понад два роки, є громадянином України, дітям і батькам громадян України;
  • особам, які є опікунами чи піклувальниками громадян України, або перебувають під опікою чи піклуванням громадян України;
  • особам, які мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням;
  • особам, імміграція яких становить державний інтерес для України;
  • закордонним українцям, подружжям закордонних українців, їх дітям у разі їх спільного в'їзду та перебування на території України.

Термін розгляду заяви не перевищує одного року з дня подання заяви, та дійсний протягом року з дня його видачі. Юридична консультація доступна на нашому сайті стосовно правових аспектів отримання дозволу.


  • Закон України "Про імміграцію"
  • Любое копирование материалов, допускается только с разрешения владельца сайта, или указания ссылки на источник.